Fazla Mesai Ücreti Nedir Nasıl Alınır?

Fazla Mesai Ücreti Nedir Nasıl Alınır? Fazla çalışma ücreti davaları, özellikle son dönemde işçilerin çalışma ilişkilerinden doğan hakların bilincine varmasıyla birlikte İş Mahkemelerinde sıklıkla görülen işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıklardan biridir.

Bu noktada 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesinde yer alan hükümlere göre düzenlenmiş olan fazla mesai (çalışma) ücretleri, işçileri ilgilendirdiği kadar işverenleri de yakından ilgilendirmektedir.

Fazla mesai ücreti davaları, iş hukuku kapsamına giren uyuşmazlıklardan kaynaklanan davalar arasında olması sebebiyle bu konularla ilgili olarak detaylı bilgilerin bilinmesi ve olası hak kayıplarının önüne geçilmesi için de uzman iş hukuku avukatı desteğinden yararlanılması önem teşkil etmektedir.

Fazla Mesai Ücreti Nedir?

Fazla mesai ücreti davalarına konu olan fazla çalışma ücreti, yukarıda belirtiğimiz ilgili kanunun ilgili maddesinde yer alan hükümlere göre; yasalar tarafından belirlenmiş çerçevede ve şartlarda haftada 45 saati aşan çalışmalar kapsamındadır.

Nitekim 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesinde, sigortalı olarak iş sözleşmesine tabi tutulan bir işçinin haftalık çalışma süresinin en çok 45 saat olarak belirlenmiştir. Çalışma koşulları veya tanımı her ne şekilde olursa olsun herhangi bir işte çalışma hayatını sürdüren işçinin, haftalık dönem için toplamda kırk beş saati aşan çalışması, kanunlar nezdinde fazla mesai olarak adlandırılmaktadır.

Fazla Mesai Ücreti İspatlama Nasıl Yapılır?

Fazla mesai ücreti nasıl ispatlanır sorusunun yanıtının da bu alanda özellikle çalışanlar tarafından sıklıkla araştırıldığı görülmektedir. Nitekim fazla çalıştığını öne süren bir işçi, İş Mahkemesi’ne sunacağı deliller arasında bu durumu ispatlamakla yükümlüdür.

Bu noktada fazla mesai ücreti ispatlanmasında yazılı bir belge yetkili yargı kurumuna sunulabileceği gibi aynı zamanda yazılı belge olmaması durumunda da tanık gösterme yöntemiyle ispatlama yapabilmektedir. Nitelim bu alanda maaş bordrolarından yararlanılabildiği gibi tanık beyanına da başvurulması mümkündür.

Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?

İlgili 4857 sayılı İş Kanunu’nun hükümlerine göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Fakat işçi ile işveren arasında yapılan sözleşmede haftalık çalışma süresi örneğin 40 saat olarak belirlenmişse, bu şartlar altında çalışma süresinin haftada 45 saati bulması durumunda yine fazla mesaiden bahsetmek mümkün olmaktadır.

Bu bağlamda her ne kadar kanunda belirlenen haftalık çalışma süresi aşılmamış olsa da işçiye ödenmesi gereken fazla mesai ücreti, normal saat ücretinin %25 fazlasıyla gerçekleştirilir.

Bunun yanında fazla mesai ücreti davaları esnasında dikkat edilen süreler şu şekilde oluşmaktadır: Günlük çalışma süresi 11 saat ile sınırlı tutulmaktadır. Zira günlük 11 saati aşan çalışmalar, gün bazında fazla çalışma sayılır.  4857 sayılı yasada 41. madde uyarınca fazla çalışma süreleri çalışma ücretinin %25 üzerinden, fazla mesai ücretleri ise %50 zamlı halinden ödenmesi gerekmektedir.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN