İşçi Şikâyetleri Nasıl Nereye Yapılır?
İşçilerin işleriyle alakalı şikâyetlerini yapacağı yerler, işçinin şikayetinin konusuna göre değişiklik gösterebilmektedir. İş sözleşmesi ile 4857 sayılı İş Kanunu’na bağlı olarak çalışan işçilerin hakları, kanunda yer alan ilgili hükümler gereğince yasal güvence altında tutulmaktadır. Dolayısıyla sigortalı bir işçinin şikâyetlerini iletebileceği resmi kurumlar, söz konusu ihbar ve şikâyetleri değerlendirmeye alarak gereğinin yapılması konusunda çalışmalarına devam etmektedir. Bu durumda, işçi şikâyetleri nasıl nereye yapılır konusuyla ilgili ihbar ve şikâyetlerin yönlendirileceği adresler yazımızda yer almaktadır.
Öte yandan işçilerin en çok merak ettiği konulardan birine de değinmek gerekir. Nitekim çalışma sırasında haklarının ihlal edildiğini düşünen ya da iş sözleşmesine aykırı durumlarla karşılaştığını bildirmek isteyen kişilerin ihbar ve şikayetleri için, iş sözleşmesinin sonlandırılmasına gerek yoktur. Bu sebeple, İş Kanunu’na bağlı olarak çalışan bir işçi, işinden ayrılmadan da işvereni ya da iş şartları hakkında ihbar ve şikayetlerini ilgili kurumlara yapabilir. İşçi şikâyetlerinin yapılabileceği kurum ve kuruluşlar şunlardır:
Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi
İşçinin çalışma hayatı ile ilgili yaşadığı tüm problemlere çözümler üreten bu kurumda; Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, İŞKUR ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile alakalı olabilecek bütün konularda rahatlıkla ihbar ve şikâyetler dile getirilebilir. Bunun için söz konusu şikâyette bulunacak işçinin telefon aracılığı ile iletişime geçmesi yeterlidir.
CİMER Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi
İşçilerin haklarının ihlal edilmesi ve iş sözleşmesine aykırı şartların oluştuğu durumlarda en etkili şikâyet yönlendirilmesi yapılan kurumlar arasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi de yer almaktadır. İşyerimi nereye şikâyet edebilirim düşüncesinde olan çalışanlar, internet üzerinden kolaylıkla şikâyet ve ihbar dilekçesi yazarak sorunlarına çözüm arayabilirler.
Sosyal Güvenlik Kurumu
Özellikle çalışma hayatlarına şikâyet edecekleri kurumda devam eden işçilerin rahatlıkla ihbar ve şikâyet başvurusunda bulunabilecekleri bir kurumdur. SGK şikâyet gizliliği prensibi ile söz konusu şirkete veya kuruma yapılan şikâyetlerde işçinin tüm bilgileri gizli tutulur ve işveren söz konusu ihbarın bir şikâyet ile yapıldığının bilgisine ulaşamamaktadır. Bu noktada sigortasız işçi çalıştırma, gerçek ücret yerine düşük ücret tutularak sigortalı işçi bildirme gibi konularda başvurular yapılabilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?