Kıdem Tazminatı Neye Göre Hesaplanır?

kıdem tazminatı hesaplama 2019

Kıdem Tazminatı Neye Göre Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplama kriterleri, kişinin çalıştığı yerden aldığı son brüt ücret miktarı ve kişinin işyerinde toplam çalışma yılıdır. Bu iki kriterin çarpılmasıyla kıdem tazminatı miktarı hesaplanmaktadır.

Bu aylık hesaplanan brüt ücret, kişinin maaşı ile işçiye verilen düzenli yardımların toplamıdır. Örneğin, yemek ve yol ücretleri sürekli olarak verilmesinden dolayı hesaplamalara dahil edilir. Bu yardım çeşitlerini gıda, yakacak, eğitim, çocuk, aile, konut, sosyal yardımlar şeklinde arttırabiliriz. Ayrıca işçinin düzenli olarak aldığı bir prim ücreti varsa, bu ücret de hesaplamalara dahil edilir.

Kıdem Tazminatını Kimler Alabilir?

Kıdem tazminatı almanın şartlarının en başında kişinin herhangi bir zaruri durum olmaksızın işten kendi rızasıyla ayrılmamış olması gelir. Askerlik, sağlık sorunu, evlilik, emeklilik gibi zaruri durumlar sebebiyle işten ayrılan kişiler kıdem tazminatlarını alabilirler.

Hırsızlık, ahlaksızlık gibi toplum kurallarına aykırı sebeplerle işten çıkarılan kişiler de kıdem tazminatı alamazlar. Ayrıca, kıdem tazminatı almak isteyen kişinin çalıştığı kurumda en az bir senedir çalışıyor olması gerekir.

Kıdem Tazminatı Ne Demek?

Kıdem tazminatının anlamı bir çalışanın kendi keyfi nedenlerinden dolayı işten ayrılmadığı durumlarda ödenmesi gereken tazminat olduğudur. İşten çıkarılan bir çalışan için iki farklı tazminat hakkı söz konusu olur. Bunlardan bir tanesi ihbar tazminatı bir diğeri ise kıdem tazminatıdır.

İhbar tazminatı kimlere verilir sorusunun cevabı önceden haber verilmeksizin işten çıkarılan çalışanlardır. Bu ihbar süresi de ne kadar süredir çalışıyor olunduğuna göre değişmektedir. Kıdem tazminatı ise bir işçinin işyerine vermiş olduğu emekten ve işten çıkmasının ardından zorluk yaşamasının engellenmesinden dolayı verilen tazminat türüdür.

Kıdem Tazminatını Alamayanlar Ne Yapmalıdır?

Kıdem tazminatı şartlarını sağlamış olan kişilere işveren bu tazminatı ödemek zorundadır. Fakat bazı durumlarda işverenler bu tazminatı vermeden çalışanlarını işten çıkarabiliyor. Böyle bir durumda da yapılması gereken şey İş Mahkemesi’ne başvurarak dava açmaktır.

Davayı açabilmek için işyerinin bulunduğu yerdeki mahkemeye başvurulmalıdır. Dava açıldıktan sonraki süreçte ise mahkeme kıdem tazminatı hakkının doğup doğmadığını inceleyecektir. Şayet mahkeme kıdem tazminatı hakkının olduğuna karar kılarsa bu durumda işveren çalışana bu tazminatı ödemekle yükümlü olacaktır.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN